Recept till ca 4-5personer
800g Falukorv
1 gul lök
4msk tomatpuré
1tsk fransk senap
3dl gräddfil/crème fraiche/grädde
1msk vetemjöl/glutenfri mjölmix
Strö över vetemjölet och rör om ordentligt.
Blanda i tomatpurén och senapen.
Häll på gräddfil/crème fraiche/grädde.
Låt sjuda en liten stund och servera sedan med valfritt tillbehör
(ris/spagetti/broccoli/gurka/salladskål osv).
Vi brukar göra såsen på grädde och crème fraiche blandat ungefär 50/50 men det går jättebra att göra den på bara gräddfil eller gräddfil och grädde också. Och det går säkert lika bra att göra den på bara grädde också men då kanske man ska ha i något form av mjöl så det inte blir så rinnigt.
Vill du ha mindre tomatsmak -ta lite mindre tomatpuré.
Vill du ha massor med god sås -ta lite mer gräddfil och eller grädde!
Får du ont i magen av lök -använd lökpulver om du klarar det, lr låt bli helt och hållet.
Och nu raden för allergiker:
- Korv kan idag innehålla lite allt möjligt, dubbelkolla innehållsförteckningen!
- Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix men tänk på att vissa mjölmixer kan innehålla både skummjölkspulver och till och med socker. Har du i crème fracihe och grädde kan det hända att det blir sådär krämigt gott utan varken vetemjöl eller mjölmix, testa dig fram!
- Laktosfritt -Byt ut allt mot laktosfria alternativ. Det finns laktosfri grädde, crème fraiche och gräddfil.
Att göra den helt mjölkfri har jag aldrig testat men det finns alternativ till grädde även bland de mjölkfria produkterna. Ska du bjuda någon så fråga då vilken typ och vilket märke av grädde som brukar funka bäst för den typ av maträtt du ska bjuda på. Ingen jag känner som är allergiker tycker att det är jobbigt att få frågor om vad de brukar använda istället, det är snarare väldigt positivt och skönt att höra att man försöker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar